Projecte "Univers" (Alumnes de 4t)

Una de les activitats treballades a l'aula de música relacionades amb el projecte sobre l'univers que els alumnes de 4t han realitzat aquestes setmanes ha estat descobrir l'únic instrument que es toca sense tocar: el theremin.

El theremin, creat el 1919 per Lev Theremin (1896-1993), va ser un dels primers instruments electrònics de la història i el més antic que ha perdurat fins avui. 

Pertany a la família dels instruments electròfons, el so es genera mitjançant circuits elèctrics, i com que genera i amplifica el so de forma totalment elèctrica. Consisteix en una caixa amb dues antenes, horitzontal i vertical, que controlen respectivament volum (fort-fluix) i to (nota aguda-greu). En un principi s'anunciava com a "l'instrument que es toca sense ser tocat", perquè no hi ha contacte físic entre l'intèrpret i l'instrument, sinó que aquell allunya o apropa les mans a les antenes.
 
La tècnica d'interpretació del theremin és extremadament complicada, la qual cosa l'ha relegat massa sovint a generador d'efectes especials. El seu so és un clàssic dels films de terror, ciència-ficció i espacials. Algunes de les seves intèrprets més famoses han estat Clara Rockmore o Lydia Kavina.



Comentaris